Переможці фестивалю «Дитятко» навчаються у Страсбурзі

Перебуваючи у Страсбурзі, переможці медіафестивалю «Дитятко» у номінації «Місцеве самоврядування – це ми!» освоїли навики поводження в осередку демократії – Палаці Ради Європи.

Оскільки тема цьогорічного форуму стосувалася поводження з інформацією, боротьби з фейками у контексті загроз для демократії, юні телевізійники з України цікавилися, як Європа навчає дітей протистояти фейкам?

Генеральний секретар Конгресу Ради Європи Андреас Кіфер розповів, що у його рідному Зальцбургу проводиться захід «Місто дітей»:

«Діти отримують різні самоврядні ролі: сьогодні ти мер, а завтра можеш бути депутатом. Так діти можуть на практиці збагнути, як працює місцеве самоврядування».

Щодо місцевого контексту, а саме муніципалітетів, то у Страсбурзі, наприклад, діє місцева молодіжна рада.

Дітей, приблизно 13-15 років (середньої школи), обирають школи – по одній дитині від школи – до місцевої шкільної ради. Вони дуже часто зустрічаються з місцевими політиками і обмінюються досвідом – ідея полягає у спільному управлінні.

Директор директорату з питань людської гідності, рівності та врядування РЄ Клаудія Лучіані підкреслює, що з навички протистояння дезінформації треба формувати у процесі навчання, коли діти вчаться дослуховуватися до думки інших, бути активно залученими у демократичний процес.

 «Сильна демократія грунтується на потужній ролі громадських медіа, які не ретранслюють позицію політичних структур, а говорять правду».

За словами голови Харківської обласної ради і президента медіафестивалю Сергія Чернова, «Дитятко» – це не тільки показ кращих дитячих фільмів зі всього світу. Це також особливі теми, що спонукають творчу та активну молодь до активної участі у житті своїх громад.

Нагадаємо.