Пройшов перший навчальний модуль проекту «Азимут культурного розвитку»

У перший навчальний день представники 15 музеїв-учасників публічно  презентували свої заклади, здобутки та бачення перспектив розвитку.

Керівники і спеціалісти музейних закладів  ділилися досвідом виставкової роботи, розповідали про особливість експозицій та особливости кожного музею, а також обговорювали проблемні питання та можливості переформатування в музеї нового типу.

Окрім того, учасники обговорили роль музеїв як ресурсу розвитку громад та способів формулювання місії, а також взяли участь у тренінгу, разом з музейниками та представниками місцевих громад, які опікуються культурою, на зазначену тему.

Спікером першого дня стала Тетяна Пилипчук, провідна експертка  з популяризації музейних колекцій та актуальних напрямків музейної комунікації, дослідниця української літератури, заступниця директорки Харківського літературного музею, лекторка  міжнародної тренінгової програми «Культ чи культура: розвиток музейних компетенцій».

Перший модуль за темою «Музей — культурний вектор громади» складатиметься з трьох навчальних днів, два з яких — теоретичні заняття і тренінги, один — навчальна поїздка з метою вивчення кращих практик сучасної музейної діяльності.

Сьогодні учасники проекту вирушили до Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Полтавської області, де музейники Харківщини ознайомляться з  сучасними формами музейної діяльності найбільшого в Україні музею гончарства, візьмуть участь у круглому столі «Музей — осередок традиційної української культури», дізнаються про шлях від місцевого музею до музею, що став невід’ємною частиною бренду всієї Полтавської області.

Третій день навчального модулю буде присвячений  темі «Як працювати в музеях із незручною пам’яттю, декомунізація», досвіду роботи музеїв над експозиціями.

Спікером виступить Анастасія Чередниченко, провідний науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, член Українського центру розвитку музейної справи,  керівниця відділу інформації та аналізу Українського центру розвитку музейної справи, координаторка навчально-тренінгової програми «ProMuseum» Українського центру розвитку музеїв.

Нагадаємо, музейну ініціативу підтримав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов:

«Усім нам, хто опікується музейною справою:  органам місцевого самоврядування та виконавчої влади, – не вистачає нових знань та технологій. Треба розвиватися, вивчати та використовувати кращі закордонні практики, докладати максимум зусиль, щоб у наших музеях було багато людей, туди було цікаво приходити».

За словами організаторів, перші результати роботи над створенням “Музеїв нового типу” можна буде побачити вже у вересні.

Довідково. Проєкт «Азимут культурного розвитку» – переможець конкурсу Українського культурного фонду за програмою «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти.» впроваджується Комунальним закладом «Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова» у партнерстві та за підтримки Харківської обласної ради.

Нагадаємо.