Музеї Харківщини прагнуть до «культурного перезавантаження»

У Харкові пройшла прес-конференція, присвячена старту проекту «Азимут культурного розвитку», який є переможцем грантового конкурсу Українського культурного Фонду.

Обговорення відбулось у Будинку рад за участю голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

На думку очільника облради,  проект стане ковтком свіжого повітря у житті музеїв Харківщини.

«Треба порушити тишу у музеях. Зробити їх емоційними та цікавими просторами. Чудово, що Харківський історичний музей, який є  науковим та культурним осередком регіону, ініціював та впроваджує такий важливий проект з розвитку музейної справи області, – зазначає Сергій Чернов. – Усім нам, хто опікується музейною справою:  органам місцевого самоврядування та виконавчої влади, – не вистачає нових знань та технологій. Треба розвиватися, вивчати та використовувати кращі закордонні практики, докладати максимум зусиль, щоб у наших музеях було багато людей, туди було цікаво приходити».

За словами Сергія Чернова, з державного бюджету на реалізацію ініціативи виділено 545 тис грн, співфінансування з обласного бюджету складає 100 тис грн. «Переконаний, ці кошти підуть на користь музейній справі області та, завдячуючи реалізації проекту, дасть змогу вийти на новий якісний рівень у цій галузі»,  – додав голова облради.

Як розповіла керівник проекту, заступник директора з наукової роботи Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова Ольга Сошнікова, Проект спрямований на створення інструментарію для переформатування роботи існуючих комунальних історико-краєзнавчих музеїв Харківської області, для започаткування в подальшому на їх базі мережі музеїв нового типу.

Так, у рамках ініціативи для представників музейних установ і відповідальних осіб місцевих громад, що опікуються розвитком культури, передбачається проведення низки інтерактивних семінарів і тренінгів, напрацювання практичних кейсів з проектування стратегічного розвитку музеїв як основи культурного розвитку громад і об’єктів туристичних маршрутів та алгоритму розробки музейного бренду громади.

«Необхідно створити діалог між музейниками. Тому ми вирішили провести  навчальний воркшоп для формування стратегій взаємодії музейних установ і територіальних громад. На дев’ятиденному інтенсиві для учасників виступлять 9 лекторів – провідних практиків музейного менеджменту з усієї країни».

За словами ініціативної групи, було розглянуто та проаналізувано 23 заявки, що надійшли від історико-краєзнавчих музеїв Харківщини для участі у проєкті. В результаті відбору визначено 15 музеїв-учасників.

Учасниками проекту стали:

  • Балаклійський районний краєзнавчий музей (Балаклійський район),
  • Комунальний заклад «Барвінківський краєзнавчий музей» (Барвінківській район),
  • Районний комунальний заклад «Валківський краєзнавчий музей» (Валківський район),
  • Сільський комунальний заклад «В.Бишкинський краєзнавчий музей» (Первомайський район),
  • Комунальний заклад «Історико-археологічний музей-заповідник «Верхній Салтів» (Вовчанський район),
  • Ізюмський краєзнавчий музей ім. М.В. Сібільова (м. Ізюм),
  • Комунальний заклад «Красноградський краєзнавчий музей ім. П.Д. Мартиновича» (Красноградський район),
  • Краснопавлівський краєзнавчий музей (Лозівський район),
  • Куп’янський краєзнавчий музей (м. Куп’янськ),
  • Люботинський краєзнавчий музей (м. Люботин),
  • Комунальний заклад «Музей історії с. Знам’янка ОТГ» (Нововодолазька ОТГ),
  • Первомайський краєзнавчий музей (м. Первомайськ),
  • Комунальний заклад «Краєзнавчий музей Печенізького району ім. Т.А. Суліми» (Печенізький район),
  • Комунальний заклад «Сахновщинський районний історико-краєзнавчий музей» (Сахновщинський район),
  • Комунальний заклад «Зміївський краєзнавчий музей»,

Довідково. Проект «Азимут культурного розвитку» — переможець Грантового конкурсу Українського культурного фонду в рамках програми «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти» у 2019 році.

Проект реалізується фахівцями Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова за співфінансування Харківської обласної ради. Строк виконання: липень – вересень 2019 року.

Нагадаємо.