Щорічно 7 квітня відзначають Всесвітній день здоров’я

Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров’я. Головна мета свята – пропаганда здорового способу життя, боротьба з поширенням різних хвороб та профілактика захворювань.

За результатами проведення у 2019 році вибіркового опитування домогосподарств Харківської області щодо умов життя, свій стан свого здоров’я як добрий оцінили 31,2% жителів Харківщини, задовільний – 53,0% та поганий – 15,8%.

Серед мешканців області, які мають хронічні (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров’ям, більш поширені гіпертонія, серцеві захворювання, артроз, артрит (у т.ч. ревматоїдний), остеохондроз, мігрень або частий головний біль.

Протягом 2019 року потребували медичної допомоги 89,1% опитаних осіб. Серед них зверталися:

  • до сімейного лікаря у поліклініці 80,3%,
  • до поліклініки (крім стоматолога) – 41,3%,
  • до стоматолога у державній медичній установі – 39,0%,
  • до швидкої медичної допомоги – 3,7%.

Відвідали приватного стоматолога, платну медичну установу або приватного лікаря відповідно лише 3,9% та 2,6% опитаних осіб.

На стан здоров’я певним чином впливає маса тіла. Так, серед населення області у віці 18 років і старші мають нормальну вагу залежно від величини індексу маси тіла 41,9% осіб, надлишкову – 41,7%, страждають від ожиріння – 14,3%, понижену масу тіла та крайнє ожиріння мають 1,5% та 0,6% відповідно.

Здоровий спосіб життя є важливим фактором, що сприяє підтримці фізичного і психічного добробуту, збільшенню тривалості активного життя людини.

Серед населення у віці 18 років і старші займалося фізкультурою хоча б раз на тиждень 26,1% жінок та 34,9% чоловіків.

Нагадаємо.