Харківщина лідирує на шляху до енергонезалежності

У Харкові побудовано найбільшу кількість приватних сонячних електростанцій (на дахах будинків і дворах), ніж в будь-якому іншому місті України.

Як розповів засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв, у Харкові побудовано 254 міні-СЕС (до 30 кВт), що вдвічі більше, ніж в Києві (131 СЕС по Станом на 30 червня 2019 г.), і це більше, ніж у всій Черкаській, Полтавській, Волинській областях.

Сумарна встановлена ​​потужність СЕС приватних домогосподарств в Харкові становить 5,3 МВт (що більше сумарною встановленою промислової потужності в 5,2 МВт в Харківській області), і вдвічі більше, ніж в сонячної Запорізької області.

У Харкові працюють вже геліоенергетичні кооперативи, два з яких об’єднують приватні садиби, і один побудований на даху 9-ти поверхівки. Більше в Україні немає подібних діючих об’єднань.

«Слід зазначити, що СЕС на приватних домоволодіннях – це не тільки прибутковий бізнес, але і шлях до енергонезалежності громад, оскільки домогосподарства зобов’язані в першу чергу вжити згенерований електроенергію самостійно, а тільки надлишок – продати в мережу».

Нагадаємо раніше, за ініціативою голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, Харківський університет міського господарства ім. Бекетова розробив спеціальний курс з енергетичного менеджементу. Представники міст-підписантів «Угоди мерів» пройшли навчання і отримали відповідні свідоцтва. Це була підготовка перших енергоменеджерів за рахунок коштів обласного бюджету.

Нагадаємо.