Програма з енергоефективності – 2019

На безповоротну допомогу населенню для енергомодернізації житла уряд заклав до бюджету 2019 года 2 мільярди гривень, з яких 400 мільйонів гривень піде на «теплі» кредити.

1,6 млрд грн направлять до Фонду енергоефективності, який повинен почати роботу в першому кварталі 2019 року. Ще 3 млрд грн для співфінансування фонду, який буде допомагати утеплятися ОСББ, готові надати наші міжнародні партнери.

Четвертий рік поспіль в Україні діють місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів для ОСББ / ЖБК та індивідуальних домогосподарств. Це дозволяє українцям отримати ще додатково 15-20% грошової компенсації.

Розмір платіжки за опалення визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання.

Якщо в будинку відсутні прилади обліку, то мешканці платять за опалення згідно із затвердженими нормами. Розрахунок таких нормативів формується на базі усередненого споживання в місті і не враховує стану будинків і енергозберігаючого поведінки їх жителів. Утеплені і неутеплені будинки будуть забезпечувати той самий комфорт при дуже різному споживанні теплової енергії.

Тому платіжки за опалення однакових за площею квартир в різних будинках, та ще й з лічильником, і без нього, в одному місті можуть відрізнятися в рази.

Якщо є хоча б загальдомовий лічильник, то платіжка за тепло формується, виходячи з показників реального споживання тепла пропорційно площі квартири. Відповідно, чим краще утеплений будинок, якщо в ньому працює індивідуальний тепловий пункт, є прилади обліку і регулювання, тим менше він споживає енергії і менші рахунки за опалення отримують жителі.

Завдяки енергомодернізації житла на комунальних платежах можна економити від 40% до 70%.

 

Довідка. «У 2018 році безповоротної допомогою від уряду на енергомодернізації житла скористалися понад 118 тис. Сімей. Українці активно замінювали газові котли на більш економічні, встановлювали лічильники, утеплювали свої житла. Безповоротно уряд надавав до 14 тисяч гривень на сім’ю, в залежності від суми, яку сім’я бере в банку на енергоефективні заходи », – зазначають чиновники.

 Додатково уряд в жовтні 2018 року виділив ще 100 мільйонів гривень. Ці кошти будуть надаватися ОСББ для комплексної енергомодернізації їх будинків.

leave a reply