9 листопада – День української писемності та мови

День української писемності та мови відзначають 9 листопада 23 роки поспіль.

За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця починається писемна українська мова.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов привітав громаду Харківщини з Днем української писемності та мови.

«У цей день, на честь літописця Нестора, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, ми відзначаємо свято писемності та мови нашого народу.

Тривалий час Харківщина визначає високий тон інтелектуального розвитку, звідси поширювалися передові напрямки української культури. Свій безсмертний внесок у її розвиток зробили філософ Григорій Сковорода, мовознавці Потебня і Сумцов, письменники і видатні культурні діячі Гулак-Артемовський і Квітка-Основ’яненко, історик Дмитро Багалій та багато інших славних земляків.

Нині українська мова є рідною для мільйонів людей, які живуть у різних куточках світу. І саме сьогодні, у часи випробувань та викликів, як і у минулому, її роль у консолідації українського суспільства є надзвичайно важливою. Мова сприяє зміцненню патріотичного духу нашого народу, розвиває любов до національних традицій, плекає шанобливе ставлення до історії Батьківщини.

Тож закликаю берегти і зміцнювати милозвучнішу мову у світі, у якій живе мудрість віків і пам’ять тисячоліть, історія духовного життя, культура, традиції та слава народу. Бережімо красу й чистоту рідної мови, і хай мир та злагода стануть оберегами мови, кожної родини та Української держави».

Нагадаємо.