У Мереф’янській ОТГ обговорили стратегії енергоефективності в громадах

У Мереф’янській ОТГ днями пройшов семінар в рамках проекту «Марафон 2019: енергоефективна та безпечна громада».

Участь у заході взяли представники об’єднаних територіальних громад Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької, Дніпропетровської областей, а також представники компаній, які займаються енергоощадними технологіями та банківськими установами, представники Біоенергетичної Асоціації України.

Ідеєю проекту «Марафон 2019: енергоефективна та безпечна громада» є презентація нових програм і джерел фінансування у сфері енергоефективності, визначення успішних практик та можливостей розвитку.

У рамках ініціативи будуть проведені семінари в трьох областях України та організовано конкурси від проекту «Енергоефективність у громадах ІІ».

Під час заходу були презентовані новації Фонду енергоефективності в Україні, фінансові аспекти термомодернізації у партнерстві з Фондом, кращі практики та оголошення конкурсу.

Йшлося, також, про фінансові пропозиції інвестування та взаємодію з фінансовими установами. Обговрювали інноваційні рішення для створення безпечного середовища та комфортного проживання в громаді.

Секретами успіху та практичними порадами щодо модернізації бюджетних закладів та адміністративних будівель поділився з учасниками Марафону Володимир Панас, керівник проєкту «Енергоефективність у громадах».

Також говорили про планування енергетичної та кліматичної політики на локальному рівні щодо виконання зобов’язань провідної ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів – Схід».

Наприкінці семінару учасники відвідали сонячну електростанцію «Мерефа», побудовану компанією «ЄДС інженіринг», потужністю 3,2 МВт.

Нагадаємо, цього року за ініціативою голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, Харківський університет міського господарства ім. Бекетова розробив спеціальний курс з енергетичного менеджементу. Перших енергоменеджерів випустили навесні.

«Маємо здійснювати активні кроки у напрямку впровадження інноваційних практик та передових технологій для енергозбереження, забезпечення енергоефективності у регіоні та країни в цілому. Передовсім, звертати увагу на провідні вітчизняні досягнення у цьому напрямі та готувати сучасних фахівців, котрі забезпечуватимуть якісні енергоефективні заходи в громадах».

Довідково. Програма з навчання енергоменеджерів впроваджується у рамках проекту «Угода Мерів – Схід». Це ініціатива, започаткована Європейським Союзом, до якої Харківська обласна рада долучилася у 2014 році як територіальний координатор. В Харківській області підписантами «Угоди мерів – Схід» стали 18 місцевих громад, з яких 5 об’єднаних територіальних громад, які взяли на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Нагадаємо.