Про зміни в правилах публічних закупівель говорили на семінарі

Нове законодавство з питань запобігання корупційних правопорушень обговорювалося під час навчально-практичного семінару «Основні положення законодавства України з питань запобігання корупційних правопорушень».

Захід відбувся в Харківському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України.

Серед учасників – керівники та уповноважені особи з питань протидії корупції обласних комунальних підприємств, установ та закладів.

За словfми першого віце-президента, виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Миколи Тітова, для того, аби комунальні підприємства працювали безперешкодно і в межах чинного законодавства, керівники мають бути поінформовані про ключові зміни.

Про новації в системі публічних закупівель, які наберуть чинності з квітня 2020 року, розповіла учасникам семінару Олена Ковальова, начальник управління з фінансово-економічних питань виконавчого апарату Харківської обласної ради:

«Закон «Про публічні закупівлі» значно доопрацьовано. Чимало плюсів, є й мінуси. Але я, як практик, задоволена. Основні позитивні моменти – чітко встановлені норми, де проводимо відкриті торги. Всі планування в системі Prozzoro, починаючи з 0 гривень. На кожну покупку має бути свій план. Тож, важливо, щоб це планування було грамотним. Всі закупки в системі Prozzoro будуть здійснюватися від 50 тисяч гривень за товар і 150 тис грн за роботи. Це буде нова спрощена процедура до 200 тис грн».

Довго боролися з демпінгом, часто через нього зривались торги. Часто учасники ставили аномально низьку ціну. Тепер законодавчо визначено, та й система сама відмінятиме. Якщо пропонується аномально низька ціна, нижче 40% середньоринкової, цей учасник буде відхилений. Також, якщо на учасника були накладені штрафні санкції, від яких постраждав бюджет, його теж буде знято з торгів.

Також, за словами Олени Ковальової, прибрано змогу маніпулювання для відхилення торгів. «Недобросовісні замовники цією можливістю користувалися. Тепер цього не буде. Якщо подано скаргу на неправильне проведення торгів, просто відмінити їх й ухилитися від відповідальності неможливо.

Часто учасники роблять незначні помилки, при цьому закон зобов’язував нас відмінити торги, хоча вони супроводжувалися хорошими комерційними пропозиціями. Таким чином, втрачалися учасники, які могли просто не витримати форму таблиці у кваліфікаційних критеріях, чи не там підписали довідку. Це людський фактор, на нього слід зважати. Тепер маємо 24 години на виправлення. Розглянувши пропозицію учасника через систему, можна повідомити учасника, він виправить зауваження, торги триватимуть».

Начальник управління з фінансово-економічних питань облради говорила й про антидемпінг, який дисциплінуватиме недобросовісних учасників і нову модель PROZORRO маркет, який дає змогу купити найнеобхідніші речі у два кліка без проведення торгів, публікації.

З 2022 року набере чинності розділ Закону щодо уповноваженої особи. Кожен керівник має вже зараз переглянути свою структуру і прийняти рішення, хто буде проводити торги. Вже тендерні комітети перестануть працювати, це буде сфера діяльності винятково уповноваженої особи. Або в структурі штату, або за договором. Ця людина сама буде проводити торги, приймати рішення та нести за це відповідальність. Людина має навчитися прозоро проводити ці закупки. По суті з’явиться нова професія.

Рівень штрафів, який вводиться з квітня 2020 року, викликає здивування: від 1700 до 170 тисяч гривень.

У рамках семінару також відбудуться практичні заняття із застосування антикорупційного законодавства у роботі комунальних підприємств.

Нагадаємо.