Місцеві бюджети України зазнають втрат майже у 10 млрд грн

Втрати місцевих бюджетів будуть пов’язані з недофінансуванням державних програм.

Про це під час засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області повідомила Людмила Немикіна, віце-президент Асоціації, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету. Зокрема, вона торкнулась практичних питань застосування бюджетного та податкового законодавства у роботі місцевих рад в умовах карантину.

13 квітня Парламент на позачерговому пленарному засіданні прийняв Закон про внесення змін Держбюджету на 2020 рік, який був розроблений у зв’язку із необхідністю вивільнення фінансового ресурсу на формування Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 та її наслідками.

«Необхідність формування фонду в обсязі 64,7 млрд грн спричинила скорочення ряду бюджетних програм, в тому числі і тих, що стосуються органів місцевого самоврядування. Але спільними зусиллями, разом із іншими асоціаціями органів місцевого самоврядування України нам вдалося зберегти у Держбюджеті понад 50 млрд грн. Збережено й кошти ДФРР, незважаючи на те, що сума зменшилася з 7,5 млрд грн до 4,9 млрд грн, субвенції у розмірі 22,2 млрд грн на будівництво та утримання автошляхів, комунальних вулиць і доріг. Нам вдалося відстояти 6 млрд грн надходження в місцеві бюджети роздрібного акцизу на пальне, а також ряд важливих субвенцій», – повідомила Людмила Немикіна.

Внаслідок часткового та повного скорочення окремих бюджетних програм місцеві бюджети зазнають втрат майже у 10 млрд грн..:

  • скорочення коштів ДФРР на 2,6 млрд грн;
  • субвенції на підтримку розвитку ОТГ – 2,1 млрд грн;
  • субвенції на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міськіх голів – 1,15 млрд грн;
  • субвенції на покращення соцзахисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти – 1,55 млрд грн;
  • субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» – 1 млрд грн;
  • субвенції на реалізацію програми «Фонду енергоефективності» – 1,6 млрд грн.

Нагадаємо.