Нові правила виплати субсидій

Про зміни правил у виплатах субсидій розповів директор Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

Зокрема повідомлено, що Кабінет міністрів схвалив постанову про надання житлових субсидій у грошовій формі.

Правила призначення субсидій залишаються незмінними. Громадяни як і раніше звертаються в управління соцзахисту населення за місцем проживання.

А ось схема виплати субсидій з нового року змінилася.

«Тепер громадяни мають обов’язково звертатись до послуг Сбербанку. Управління соцзахисту нараховують субсидії відповідно до соціальних норм і доходів громадян. Ці дані передаються в Міністерство соціальної політики, яке передає їх до Ощадбанку. Банк відкриває рахунок на кожного, хто звернувся за субсидією. Субсидія від держави буде надходити на персональний аккаунт людини в Ощадбанку. Банк розраховується за субсідіанта з постачальниками комунальних послуг та буде відразу інформувати SMS-повідомленням про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку», – зазначив Шпарага.

Громадянам, які вже отримують субсидію, не потрібно нікуди звертатися, субсидія буде нараховуватися автоматично.

Тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця платити обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк буде платити частину комуналки, в межах виділеної субсидії, а субсідіанти будуть оплачувати другу частину рахунку.

«Наприклад, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1500 гривень. А сума всіх комунальних платежів становить 2000 гривень. 1500 субсидійних гривень Сбербанк перерахує постачальникам послуг і проінформує сім’ю субсідіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 гривень», – сказав Шпарага.

Також він зазначив, що грошей на руки людям не видаватимуть. Розрахунки залишаються між юридичними особами.

Всім одержувачам пільг і субсидій потрібно в травні подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соцзахисту населення і дати дозвіл на обробку персональних даних.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше в 2019 році, в травні не потрібно оновлювати документи.

На кожного одержувача субсидій буде автоматично відкритий рахунок у банку, в якому будуть відображатися житлові субсидії в грошовій формі. У Сбербанк ходити не потрібно.

 

Додатково. Ощадбанк щомісяця інформувати субсідіантов і пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів, їх використання та залишку. Після закінчення опалювального сезону суми невикористаних коштів будуть перераховуватися на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Рахунок Сбербанк відкриє автоматично, без додаткового звернення в банк. Оплата комуналки відбуватиметься автоматично.