Харків’янам призначили субсидії та пільги на новий опалювальний сезон

Субсидія призначена 214 тисячам 800 домоволодінням, 42 тисячам 500 домоволодінням було відмовлено.

Цьогоріч функція виплати житлових субсидій передана з центрального рівня на місцевий. Тобто, якщо раніше всі розрахунки проводилися через систему Ощадбанку, то сьогодні громадяни мають право оформляти угоди і отримувати готівкові кошти в будь-якому з 38 банків, що діють на території України.

Надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг в грошовій формі здійснюється за двома моделями: грошової безготівковій та грошової готівкової. З 1 жовтня також запроваджено надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг в грошовій формі за аналогічним механізмом.

Готівкова форма розрахунків – для тих одержувачів пільг, які напишуть заяву в управління соціального захисту населення про те, що бажають отримувати пільгу готівкою. Якщо такої заяви немає, громадяни будуть отримувати пільги за старим порядком (безготівкова форма розрахунків, коли пільга надходить до підприємств – надавачів послуг).

Пільги будуть виплачуватися особам з інвалідністю внаслідок війни – 100%, учасникам бойових дій – 75%, учасникам війни, членам сімей загиблих, ветеранам силових структур, багатодітним сім’ям, чорнобильцям і т.д. – 50%, дітям війни – 25%.

Важливо також відзначити, що пенсіонери, які в минулому році отримували готівку разом з пенсійними виплатами, в цьому році будуть отримувати їх в період з 4 по 24 число місяця. Ті громадяни, які не є пенсіонерами і не мають банківських карт, зможуть отримувати готівку поштовим переказом у відділенні пошти за місцем проживання або в будь-якому відділенні банку.

Право на субсидію втрачають громадяни, члени сім’ї яких мають заборгованість зі сплати аліментів, вони занесені до відповідної бази, і проти них відкрито виконавче провадження. Крім того, якщо раніше заборгованість в 340 гривень автоматично приводила до скасування субсидії, то згідно з новим порядком – якщо заборгованість виникла після призначення субсидії, субсидія не припиняється, а продовжує виплачуватися. Але в наступному періоді, коли громадянин буде звертатися за отриманням субсидії, заборгованість потрібно буде погасити або реструктуризувати її.

Громадянам, які вже оформили субсидію і отримували її в літній період, повторно подавати документи не потрібно – їм субсидія буде призначена в автоматичному режимі.

Для тих громадян, які звертаються вперше, субсидія буде призначена тільки в безготівковій формі. Право отримувати субсидію в готівковій формі вони отримають в наступному періоді.

З 630 тисяч одержувачів пільг, на пільги з оплати житлово-комунальних послуг мають право 110 тисяч громадян.

Нагадаємо.