2018 рік став найспекотнішим в історії

Глобальні температури поверхні суші і поверхні океану в минулому році були на 0,79 ° C вище середнього рівня XX століття.

Відповідні наукові висновки оприлюднив Live Science з посиланням на звіти NASA і Національне управління океанічних і атмосферних досліджень.

З 1880 року, коли почалася фіксація температур, тільки три роки – 2016, 2015 і 2017 – були найспекотнішими.

Фото: NOAA

«Ключове повідомлення полягає в тому, що планета нагрівається. І ми чітко розуміємо причини. Це через парникові гази, які ми викинули в атмосферу за останні 100 років», – заявив директор Інституту космічних досліджень NASA імені Годдарда в Нью-Йорку Гевін Шмідт .

Як зазначає видання, тенденція не нова. Дев’ять з 10 найтепліших зим трапилися з 2005 року, і п’ять із найтепліших за всю історію спостережень – за останні п’ять років – з 2014 по 2018 рік.

Рекордно високі температури суші і океану були зафіксовані в більшій частині Європи, Середземномор’я, Близького Сходу, Нової Зеландії і Росії, а також в деяких частинах Атлантичного і Тихого океанів.

За словами Гевіна Шмідта, найбільше на кліматичні зміни впливає Арктика, яка прогрівається в два-три рази швидше, ніж в середньому інші території.

Нагадаємо.