У Художньому музеї виставка робіт учнів І.Ю.Рєпіна

На виставці, що вперше представляє такий склад авторів, представлено роботи десяти учнів Рєпіна, виконані в різних техніках.

Це акварель, гуаш, офорт, кольорова ліногравюра, рисунок. Деякі роботи представлено також вперше.

Ілля Рєпін став педагогом для багатьох видатних художників. Відомо, що 13-річним підлітком у майстра став учитися малюванню В.Сєров. У такому ж віці прийшов у майстерню і відомий згодом художник І.Бродський.

Найвідомішими майстрами і помічниками Рєпіна по заняттях в майстерні були: Б.Кустодієв, П.Малявін, Д.Кардовский, яким Рєпін у свою відсутність довіряв проводити заняття. Їх роботи представлені в експозиції музею і на виставці. Уроки у Рєпіна брав М.Врубель, через його майстерню пройшли такі відомі і талановиті майстри як І.Білібін, К.Сомов, І.Горюшкін-Сорокопудов.

Майстерню Рєпіна також відвідували жінки, вступати яким до академії було дозволено з 1891 року. В експозиції представлено роботи блискучої майстрині ліногравюри Г.Остроумової-Лебедєвої. Педагогічний талант Рєпіна виявився в тому, що кожен з них став яскравою творчою особистістю, не наслідуючи і не повторюючи вчителя.

Реалістичні основи творчості, які і по сьогоднішній день відзначають харківську художню школу, до сих пір зберігаються в Харківській академії дизайну і мистецтв.

В період карантину відвідування музею відбувається за попереднім записом.

Виставка триватиме до 30 листопада.

Нагадаємо.