У Художньому музеї розповіли про картину знаменитого майстра

В номінації «Експонат місяця» Художній музей презентує розповідь про роботу Миколи Самокиша «Похід запорожців до Криму» (1930р.)

В фондах Харківського художнього музею зберігається близько 90 творів видатного художника і педагога Миколи Семеновича Самокиша.

«Мало хто з художників знав так глибоко, як Микола Семенович, історію українського народу, його культуру й мистецтво.

Життя майстра було пов’язано і з нашим містом. Ще за студентських часів він приятелював з харків’янином С. Васильківським, з яким разом створив альбоми «З української старовини» (1900) та «Мотиви українського орнаменту» (1912). Активно впроваджував стиль українського модерну в архітектурі.

Провідною темою творчості М. Самокиша 1930-х років є історичне минуле України. Значна кількість творів присвячена Запорізькій Січі.

Результатом такої дослідницької роботи є картина «Похід запорожців до Криму» (1930).

По степу рухається загін запорожців, щоб помститися ворогам за черговий руйнівний набіг на Україну й звільнити земляків з неволі. Ліворуч на першому плані зображені воли, що тягнуть вози з пушками й військовим спорядженням. На другому плані кіннота, перед якою йде бандурист, акомпануючи собі, співає «думу». До слів пісні прислухається отаман.

Глядач ніби знаходиться серед козаків. Художник, який ще з дитинства захоплювався темою козацтва, дуже точний у передачі кожної деталі, типажу запорожців, їхнього одягу та побуту.

У цій картині форму і об’єм вирішено, насамперед, кольором і світлом, що додає полотну дивовижної живописності».

Нагадаємо.