Альбрехт Дюрер: містичне та реальне

У Харківському художньому музеї презентували виставку «Альбрехт Дюрер: містичне та реальне».

Експозиція складається з 67 творів, серед них — унікальні різцеві гравюри раннього періоду творчості геніального митця («Прогулянка», «Чотири відьми»), портрети інтелектуалів, виконані художником у пізній період творчості; аркуші з серій «Життя Марії», «Апокаліпсис» та «Малі Страсті».

Авторські естампи Аьбрехта Дюрера супроводжуються роботами його сучасників, які копіювали твори великого гравера з дивовижною точністю, що свідчить про безумовне визнання майстерності Дюрера, якого називають «північним Леонардо».

«Альбрехт Дюрер був першим німецьким майстром, який працював одночасно в двох видах гравюри – на дереві і на міді. Надзвичайної виразності він досяг у деревориті, реформувавши традиційну манеру роботи та використовуючи прийоми різцевої гравюри на металі. Наприкінці 1490-х рр. Дюрер створив ряд чудових ксилографій, в тому числі один зі своїх шедеврів – серію гравюр на дереві «Апокаліпсис» (1498). 1511 року він доповнив цикл «Апокаліпсис» титульним аркушем. Ця робота –єдина з серії, що зберігається сьогодні в музейній колекції», – розповідають музейники.

Більша частина робіт з зібрання Харківського художнього музею була придбана В. Н. Каразіним у Санкт-Петербурзі 1804 р. у колекціонера Фрідріха Аделунга. У 1805 році ця колекція стала власністю Харківського університету.

«Портрет займав значне місце у творчості Дюрера-живописця. В останні роки життя він і в гравюрі звернувся до цього жанру. У колекції музею зберігається два графічних зображення близьких друзів майстра: Віллібальда Піркхеймера та Ульріха Варнбюлера. Ці твори, безсумнівно, своєрідний прижиттєвий пам’ятник його сучасникам.

Графічна спадщина Альбрехта Дюрера значна. Популярність гравюр художника у XVI ст. була грандіозною і вони користувалися великим попитом, тому його майстерня випускала величезну кількість відбитків і за життя майстра і після його смерті», – коментують на сайті музею.

Нагадаємо.