Картина «Етюд з будинком» повертається до Харкова

Викрадену в роки Другої світової війни картину Васильківського знайшли в Ніиеччині в 2016 році. Тепер «Етюд з будинком» повертається до Харкова.

Під час ХІІ засідання українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей, яке проходить у Києві 27-28 листопада, німецька сторона повернула картину видатного українського живописця другої пол.19 – поч. 20 ст. Сергія Івановича Васильківського «Етюд з будинком».

Як повідомили в Міністерстві культури України, посол з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ ФРН Міхаель Янсен передав картину співголови Змішаної українсько-німецької комісії – першого заступника Міністра культури України Світлані Фоменко.

За словами Світлани Фоменко, найближчим часом картина повернеться до Харківського художнього музею для постійного зберігання та експонування.

 

Довідка. Український живописець-пейзажист Сергій Васильківський народився в місті Ізюм 1854 в дворянській родині. Сергія Васильківського називають поетом українського малярства за надзвичайну ліричність його пейзажних та історичних творів.

Автор залишив по собі гідний набуток для українського мистецтва — майже 3 000 робіт, в останні дні життя півтори тисячі з них передав Харківському художньому музею (більшість з них була втрачена в роки Другої світової війни). Сьогодні в музеях і приватних збірках нараховують біля 500 його творів.