Музейний проект «Азимут культурного розвитку»

Проект став переможцем Грантового конкурсу Українського культурного фонду в номінації «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти». Загальний бюджет проекту складає понад 545 тис грн.

Проект «Азимут культурного розвитку», підготовлений фахівцями Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова та спеціалістами управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків апарату Харківської обласної ради.

Основна ідея у формуванні нового культурного кластеру Харківщини, розвиваючи музеї нового типу у форматі «музей-відвідувач-громада».

Мережа історико-краєзнавчих музеїв Харківщини налічує 33 музеї: 1 — державної та 32 — комунальної форми власності. Із них 25 музеїв розташовані в районах області.

На жаль, на сьогодні потужний історико-культурний потенціал музеїв Харківщини не використовується повною мірою в зв’язку з наявністю низки проблем. Більшість місцевих музеїв створені ще за часів радянської влади та не відповідають вимогам сучасного суспільства. Їх експозиції фізично і морально застаріли. Також, недостатнім є рівень кадрового та інформаційного забезпечення, відчувається брак інноваційних та інтелектуальних технологій, знань та практичних навичок музейних працівників у створені музеїв нового типу.

Проект «Азимут культурного розвитку» дасть можливість музейним працівникам області отримати сучасні теоретичні знання та практичні навички, вивчити кращі світові та національні практики музейної діяльності для переформатування своєї роботи.

Це стане основою для проектування стратегічного розвитку музеїв як основи культурного розвитку громад та розвитку музеїв як популярних об’єктів туристичних маршрутів.

Проект дозволить місцевим музеям стати конкурентоспроможними на ринку культурних продуктів, сприятиме розвитку туризму і популяризації історико-культурної спадщини Харківщини, яка є потужною складовою культурних багатств України.

Підтримка розвитку історико-культурної спадщини обласною радою здійснюється і через обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». Тільки за два останніх роки 23 проекти стали переможцями в даній номінації, загальний бюджет проектів становить
7,7 млн грн, з яких співфінансування з обласного бюджету 3,9 млн грн.

Нагадаємо.