Музейники Харківщини шукають нові форми комунікації з відвідувачем

У Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова розпочався другий навчальний модуль для учасників проекту «Азимут культурного розвитку».

Проект впроваджується за підтримки Українського культурного фонду та Харківської обласної ради.

Навчальний модуль має назву «Музей і відвідувач: Шляхи взаєморозуміння» та ставить за мету покращення комунікації музеїв з відвідувачами, що сприятиме реформування роботи культурних установ та створенню належних умов для появи музеїв нового типу.

Наразі в Україні багато культурних інституцій є морально застарілими. Команда проєкту «Азимут культурного розвитку» вважає, що секрет успіху криється у правильному векторі розвитку. Адже у XXI сторіччі музей має бути не тільки місцем для зберігання об’єктів культурної спадщини, а ще й динамічною та надсучасною платформою, відкритою до змін.

Проект «Азимут культурного розвитку» спрямований на переформатування роботи музеїв Харківщини. Воркшоп із лекцій, тренінгів та практичних занять з провідними мистецтвознавцям, арт-менеджерами та музейниками України допоможе музеям переосмислити свою місію та цінності, знайти нові форми презентації експонатів та каналів комунікації з відвідувачем.

Виконуючи практичне завдання, представники історико-краєзнавчих музеїв Харківщини презентували власні напрацювання на тему «Виставка одного експонату», намагалися виокремлювати з колекції музею унікальні предмети, які варті уваги, зважаючи на їх історичну достовірність та  раритетність. Формулювали навколо «знакового» предмету концепцію виставки та підбирали  до неї відповідну  тему.

Нагадаємо, ідею культурного перезавантаження музеїв підтримав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

За словами Сергія Чернова, з державного бюджету на реалізацію ініціативи виділено 545 тис грн, співфінансування з обласного бюджету складає 100 тис грн. «Переконаний, ці кошти підуть на користь музейній справі області та, завдячуючи реалізації проекту, дасть змогу вийти на новий якісний рівень у цій галузі».

Довідково. Проект «Азимут культурного розвитку – переможець Грантового конкурсу Українського культурного фонду в номінації «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти».

Нагадаємо.