Історію робить людина: Харківський музей відзначає сторіччя

Багато з експонатів покажуть харків’янам вперше, а комунікацію з відвідувачами вибудують за допомогою інтерактивних зон.

На честь круглої дати в цей день у музеї відкривається відразу три нових виставки:

  • «Слобожани» — про формуванню культури нашого регіону;
  • «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу»;
  • «Традиції та просвітництво. До 100-річчя Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова» про історію закладу.

Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова веде свій родовід від музею Слобідської України імені Г.С. Сковороди, заснованого в січні 1920 року. Біля витоків музею стояв видатний вчений, етнограф, історик Микола Федорович Сумцов. Він був першим директором музею в 1920-1922 роках, особисто розробив основні засади роботи закладу, що і зараз лежать в основі його діяльності.

«За допомогою цінних артефактів й цікавих інтерактивів ми хочемо розповісти відвідувачам історію формування нашої слобожанської культури з найдавніших часів до кінця XIX століття, розкрити її культурний код, підкреслити важливість Слобожанщини для всієї України і нагадати про цінності, які ми втратили», — розповідає заступниця директора Харківського історичного музею Ольга Сошнікова.

Нові виставки включатимуть інтерактивні зони для спілкування з відвідувачами і зворотного зв’язку. Отримана інформація допоможе музейникам зрозуміти, в якому напрямку розвивати музей і чим залучати відвідувачів надалі.

Експозиція “Слобожани”

«Ми покажемо цікаві артефакти, які дарували музею в різні часи його 100-річної історії колекціонери. Зокрема — відомі харківські митці й фотографии», — пояснює Ольга Сошнікова.

На честь ювілею з 22 по 24 січня харків’яни і гості міста зможуть відвідати заклад безкоштовно.

Зі 100-річчям Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова харків’ян привітав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

«100-річчя Харківського історичного музею – знакова подія у науковому та культурному житті Слобожанщини. Заснований видатним ученим та громадським діячем Миколою Федоровичем Сумцовим, упродовж століття музей був важливим осередком історичної, археологічної та етнографічної справи.

 Виняткові колекції та яскраві експозиції дозволяють закладу із гордістю посісти чинне місце з-поміж кращих музейних установ України. І це, насамперед, є заслугою високопрофесійного, відданого своїй справі колективу музею, який робить безцінний внесок у збереження, охорону та вивчення стародавніх пам’яток тисячолітнього минулого рідного краю.

У тісній співпраці з колективом музею Харківська обласна рада реалізує низку проєктів, що мають велике значення для розвитку та піднесення іміджу нашого регіону, в числі яких є Музей місцевого самоврядування та «Азимут культурного розвитку».

Тож, у цей віковий ювілей, бажаю творчого натхнення, завжди сміливо йти попереду, демонструючи унікальні колекції!»

Нагадаємо.