Завтра Історичний музей відсвяткує 100-річчя

У вівторок, 21 січня, один з найбільших музеїв України – Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова відзначить 100-річний ювілей.

Багато з експонатів покажуть харків’янам вперше, а комунікацію з відвідувачами вибудують за допомогою інтерактивних зон.

Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова веде свій родовід від музею Слобідської України імені Г.С. Сковороди, заснованого в січні 1920 року. Біля витоків музею стояв видатний вчений, етнограф, історик Микола Федорович Сумцов, відомий в Європі як дослідник народного побуту. Він був першим директором музею в 1920-1922 роках, особисто розробив основні засади роботи закладу, що і зараз лежать в основі його діяльності.

З нагоди ювілею будуть презентовані три нові експозиції:

  • «Слобожани» – про сторію і формування культури нашого регіону;
  • «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу»;
  • «Традиції та просвітництво. До 100-річчя Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова».

Вони присвячені 100-річній історії музею, особливостям його розвитку в різні епохи, еволюції від початку XX століття до наших днів.

Серед іншого буде представлено обладнання, на якому майстри робили фотографії, що отримали нагороди на виставках в Європі наприкінці XIX століття; камінний годинник, виготовлений у Франції у другій половині XVIII століття, що побутував у маєтку Харитоненка Наталівка; раніше невідомий широкому загалу автопортрет С.І.Васильківського.

Нові виставки включатимуть інтерактивні зони для спілкування з відвідувачами і зворотного зв’язку.

Урочиста частина свята розпочнеться о 12:00 21 січня на третьому поверсі Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова. На честь ювілею з 22 по 24 січня харків’яни і гості міста зможуть відвідати заклад безкоштовно.

Нагадаємо.