Через об’єктив: Творчий неспокій та кар’єра професійного фотографа

Фотографія для неї не лише про захоплення моментами. Вона має особливий погляд, що дозволяє їй бачити красу. Вона здатна передати почуття, емоції та історії через об’єктив камери. Вона не лише фотографує, вона відображає внутрішній світ людини. Впевнена та віддана своєму мистецтву, завжди шукає нові способи виразу.

Наша розмова з відомою харківською фотохудожницею Анною Гриб.

  • Чи є зірки серед фотографів?

Так, звісно, є. Можливо, вони не настільки відомі, як зірки кіно, але вони є..

Напевно, це якісь роботи, можливо, вони опинились в певний момент в потрібний час. Тобто тут багато різних обставин, які склалися для того, щоб ці люди стали відомими. Але, я думаю, все одно є велика роль таланту і професійної впертості.

  • Який інструменти ти використовуєш для того, щоб витримувати професійну конкуренцію?

Я ставлю себе на місце моделі чи клієнта, аналізую свої відчуття, некомфортні – намагаюсь не провокувати в людині, з якою я працюю. Роблю так, щоб людині сподобався результат. Уявіть, виникає досить неприємний момент, коли після фотосесії ви відчуваєте себе впевнено, думаючи, що виглядаєте однаково на усіх знімках. Проте, коли ви бачите фотографії, результат виявляється зовсім іншим. Я цього намагаюсь уникати. Тобто на кожній локації, кожну позу ми знімаємо декілька разів. Потім я показую ті фото людині, тобто клієнту, і питаю, чи все йому подобається, чи щось треба перезняти, змінити?

В кожної людини є свої приховані комплекси. І тому важливо, щоб людина відкрилася. Ми будемо перезнімати, поки мій клієнт не буде повністю задоволений.

ФОТО: Анна Гриб
  • У мене є стійке переконання, що ти прагнеш тримати лідерські позиції в професії. Я не помилився?

Ти  дуже вірно сказав, що я прагну. Ми можемо звернути увагу клієнта тільки через портфоліо, тільки через свої роботи. Це найкращий спосіб продемонструвати власну  майстерність і стиль. Також важливо показувати процес знімання, щоб клієнти могли уявити себе в цій ситуації. Передбачити можливі питання заздалегідь – це чудова стратегія, яка допомагає зробити майбутній творчий процес більш комфортним!

  • Чи важко фотографам-початківцям знайти роботу?

Знайти роботу не важко. Я також колись влаштувалася на роботу фотографом, Розумієш, можна бути фотографом на весіллі, в якійсь агенції, можна бути фотографом на документи, шкільним фотографом. Тобто варіанти є. Але я думаю, що фотографи це доволі творчі люди, і для нас дуже важливою є свобода самовиразу.

  • Що треба знати і розуміти людині, яка планує зробити фотосесію?

Спочатку, важливо зрозуміти, для чого тобі потрібна фотосесія. Можливо, ти просто хочеш чудово провести час і відчути себе в особливому образі? Наприклад, дівчина може прагнути надягнути елегантну сукню та насолодитися часом у красивій фотостудії. Або, можливо, ти мрієш про відверту фотосесію, яка стане новим досвідом для тебе, чи може бажаєш здивувати свого коханого подарунком, або, можливо, як косметолог, тобі потрібні професійні фотографії для Instagram, щоб підкреслити свій професійний рівень. Також можливо, це фотосесія для резюме і ти шукаєш образ, який відображає твою ділову сторону. Тому, важливо визначити свої цілі, а потім відобразити їх у виборі кадрів та стилістиці. Вибір стилю визначить атмосферу та інтерпретацію фотосесії, тому це надзвичайно важливо.

  • Ти можеш визначити три чітких поради перед фотозйомкою?

Звісно! По-перше, обмежити себе у раціоні, дівчата зрозуміють). По-друге, виключити алкоголь. І по-третє: обов’язково виспатися. Це важливо як для фізичного, так і для емоційного стану.

  • Про що ти мрієш?

Моя мрія – влаштувати власну виставку, і я впевнена, що це абсолютно досяжна мета. Але я не просто хочу створити виставку моїх робіт. Я бажаю, щоб вона була організована навколо певної тематики чи ідеї. Але наразі я ще не вирішила, яка саме тематика буде більш доречною для такого проєкту

ФОТО: Анна Гриб
  • А що ти думаєш про конкурси?

Такі конкурси існують, але я не бажаю брати участь у них, оскільки вони часто ґрунтуються на двох підходах. По-перше, оцінка за конкретними критеріями, які можуть включати відповідність кольорів, чіткість і стиль, що нагадує мені шкільні оцінки за завдання. Це не про творчість, і я не бачу в цьому сенсу. Навіть якщо отримання першої нагороди, це так само як добре виконати завдання. Для мене це не про творчість. Я не засуджую тих, хто цікавиться цим, але це просто не мій шлях.

Інший варіант – це просто визначення “гарно” або “не гарно”. Однак краса – це дуже суб’єктивне поняття, і тому оцінювати це об’єктивно важко. Те, що одному сподобалося, може не вразити іншого, і в цьому я не бачу сенсу. Я не розумію таких конкурсів, оскільки кожна людина має свій власний смак і уподобання.

  • Що сьогодні, під час війни ти відчуваєш як фотограф? Чи відчуваєш ти в собі якісь зміни, яких ти не помічала раніше?

Коли війна розпочалася, я втратила бажання фотографувати зовсім. Це вже два роки, як я не беру в руки камеру. Недавно з’явилося бажання просто фотографувати естетичні моменти повсякденності за допомогою телефона. Але спроби провести фотосесії були неуспішними. У мене втрачено бажання займатися як творчими, так і комерційними фотозйомками. Можливо, я б могла займатися комерційними проектами зараз, але на цей момент я не відчуваю в цьому потреби. На початку війни у мене було бажання відобразити біль та переживання через фотографії. Проте я зрозуміла, що ці емоції вже достатньо виражені в реальних зображеннях, які зроблені моїми колегами. І це вже не моя область інтересів. Хоча багато людей знаходять втіху у творчості навіть у важкі часи, для мене це не працює.

  •  Чи можна навчитися самому робити якісні фотографії та приборкати камеру?

Якщо мова йде лише про те, як гарно фотографувати, то цьому можна навчитися самостійно. Проте, якщо йдеться про налаштування професійних камер з ручним режимом, то це трохи складніше. Ти можеш інтуїтивно не зрозуміти всіх налаштувань. Звичайно, можна отримати хороші знімки, використовуючи автоматичні режими, такі як портретні або пейзажні. Але, якщо ти мрієш стати справжнім професіоналом, який вміє швидко адаптувати камеру під різні умови освітлення та ситуації, то це потребує зусиль. Навчитися цього нескладно. Можна почитати про це в онлайн-джерелах або звернутися за порадою до досвідченого фотографа. Це може здатися не настільки і складно, але потребує певного часу та практики для освоєння.

ФОТО: Анна Гриб
  • Ти можеш надати поради фотографу-початківцю?

Я вже говорила, що, на мою думку, краще працювати не на наймі, а самостійно. Але певний час роботи в школі – це свого роду “школа виживання” для будь-якого фотографа. Це база. Якщо ти хочеш стати висококласним фотографом, то це необхідно пройти. Другий момент пов’язаний з першим – це вміння працювати зі штучним світлом. Багато початківців фотографів бояться цього. Хоча я також люблю фотографувати в першу чергу природним світлом, це може бути обмеженням через необізнаність з технікою. Це обмежує багатьох фотографів, тому потрібно або піти в навчальний заклад, де навчать цього, або звернутися до друзів-професіоналів. Також важливо постійно фотографувати, багато дивитися роботи інших фахівців, розглядати фотографії. Чим більше ти фотографуєш, тим більше набираєш досвіду, оскільки камера – це твій інструмент, і бачення кадру приходить лише з практикою.

  • Портретна чи художня зйомка?

Я люблю портрет.

  • Що таке любов?

Любити, допомагати, підтримувати, цінувати, бути поруч…

 Розмовляв: Роман Донець

Нагадаємо.