У Харкові обговорили питання енергоефективності в громадах

У Харківському національному університеті міського господарства імені О.М. Бекетова пройшов міжрегіональний практичний семінар «Енергоефективність у громадах: нові виклики, нові можливості».

Для обговорення учасникам семінару були запропоновані теми впровадження регіональної енергоефективної політики та енергоменеджменту в громадах, а також кращі практики реалізації енергоефективних заходів.

Голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна виступила із доповіддю, присвяченій програмам та проектам у сфері енергоефективності для громад. Також під час семінару було презентовано новий навчальний курс для енергоменеджерів громад.

В обговоренні взяв участь голова Харківської обласної ради, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов.

«Безумовно, бути конкурентноздатними за таких умов нелегко. Маємо здійснювати активні кроки у напрямку впровадження інноваційних практик та передових технологій для енергозбереження, забезпечення енергоефективності у регіоні та країни в цілому. Передовсім, звертати увагу на провідні вітчизняні досягнення у цьому напрямі та готувати сучасних фахівців, котрі забезпечуватимуть якісні енергоефективні заходи в громадах».

Звертаючись до присутніх, Сергій Чернов зазначив, що для України ця тема особливо актуальна, оскільки  за оцінками експертів наша держава у більшості галузей споживає у три-чотири рази більше енергії порівняно з країнами ЄС.

Практичною частиною заходу стало знайомство із новаціями університету ім. О. М. Бекетова у реалізації енергоефективних проектів та використанні альтернативних джерел енергетики.

Учасники ознайомилися із уніфікованим лабораторним комплексом еколого-енергетичної безпеки, лабораторією систем керування світлотехнічними пристроями, лабораторією джерел світла та фотометрії, науково-дослідним центром світлотехнічних вимірювань.

Захід проходив за ініціативою Харківської обласної ради, як територіального координатора Проекту ЄС «Угода мерів – Схід», Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області та за інституційної підтримки Проекту ЄС «Угода мерів – Схід» в Україні.

Довідково: Харківська обласна рада з листопада 2014 року долучилася до ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів» як територіальний координатор, уклавши Угоду з Генеральним Директоратом з Енергетики Європейської Комісії. «Угода Мерів» – провідна ініціатива бере на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Нагадаємо.