Україна суттєво скоротила експорт плодово-ягідної продукції

За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму 95 млн дол. США. Це на 18 % менше, ніж за відповідний період минулого року.

За даними Інституту аграрної економіки, як і раніше, понад 95 % вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди, зауважив експерт.

Основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком.

Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів — з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази — з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % — з 18 тис. т до 17 тис. т.

«На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа», – говориться у повідомленні.

Нагадаємо.