Ціни на кавуни в Україні в три рази вище торішніх

Українські виробники на початку серпня, незважаючи на сезонне зниження цін, відвантажують кавуни майже в три рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.

Оптові ціни на кавуни коливаються в межах 4-6 гривень за кілограм. Для порівняння роком раніше цю ягоду можна було придбати по 1,5-2 гривні за кілограм, пише «Інтерфакс-Україна».

«Сезон місцевих кавунів в Україні наближається до свого піку. Через збільшення пропозиції на ринку ціни опустилися до мінімального за сезон рівня. Однак, незважаючи на сезонне зниження цін, українські виробники на початку серпня відвантажують кавуни майже в три рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року», – розповіла директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

За її словами, високі ціни в порівнянні з минулим сезоном пояснюються в першу чергу несприятливими погодними умовами, які вплинули на дозрівання кавунів.

«Низькі температури повітря протягом усього травня і першої половини червня не тільки затримали сезон ранніх сортів кавунів на кілька тижнів, а й позначилися на врожаї більш пізніх сортів. Ті фермери, які не дивлячись на прохолодну погоду (мінімальні нічні температури повітря в травні фіксувалися в межах 4-7 ° С) все ж зважилися сіяти кавуни на початку травня, або частково втратили урожай, або отримали нерівномірні сходи. Відповідно, продукція на ринок сьогодні надходить нерівномірно», – пояснила директор з розвитку УПОА.

На сьогоднішній день ціни на кавуни в Україні є максимальними за 5 останніх років. Серед п’яти попередніх сезонів, найближчі до сьогоднішніх показників ціни фіксувалися в 2018 році – в межах 2,5-3,5 грн / кг. На початку серпня 2019 і 2016 роках кавун відвантажувався приблизно в одному ціновому діапазоні – 1,5-2 грн / кг, а в 2017 році середні оптові ціни були ще нижче – 1,5 грн / кг.

Нагадаємо.