На сході України можуть виникнути проблеми з урожаєм

Синоптики кажуть, що проблеми будуть на півдні й сході країни, де поки немає снігу, але куди йдуть суворі морози.

Проте, після трьох років посухи цьогоріч фермери сподіваються на хороший урожай озимих, пише  agronews.ua.

Начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко говорить, що незважаючи на снігопади, які покрили частину території України, ситуація з урожаєм цього року буде нерівномірною.

«Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська та більша частина Харківської областей практично без снігу. Сніговий покрив заввишки 1-3 см – це майже нічого», – говорить Адаменко.

Вона сподівається, що нинішній циклон покриє снігом Одеську й Миколаївську області, а ось ситуація на решті території поки під питанням.

«Щоб зберегти посіви озимих, необхідна висота снігу понад 5 см за морозу нижче ніж -15 градусів. Поки ми спостерігаємо, що в тих районах, де вже були морози навіть до -23, сніговий покрив високий, до 40 см, й урожай збережеться. Але зараз ми чекаємо сильне похолодання, яке протримається до 19 лютого, і стає тривожно за ті регіони, де снігу практично немає», – каже Адаменко.

Після двох років посухи фермери сподіваються, що земля буде наповнена вологою. Раніше через посуху уже пропало до 30% врожаю озимих. Оскільки рослини хоч і зійшли, але не змогли розпуститися.

Нагадаємо.