На Харківських ринках відзначають дефіцит мелітопольської черешні

Знаменита мелітопольська ягода майже відсутня. У продажу з’явились менш солодкі сорти з інших регіонів.

За інформацією директора ДУ «Мелітопольська дослідна станція садівництва імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН» Володимиа Сеніна, рання група черешні підмерзла сильно. У квітні температура опускалася до -4 градусів, що також ударило по пізнім сортам. Крім того, є «порожні» дерева, хоча для черешні сезонність і не властива.

За його словами, через дощі сильно постраждав і такий сорт, як «Валерій Чкалов». Тільки в травні випало 1,5 місячні норми опадів. В результаті рясних дощів ягоду «атакувала» тля і плодова гниль. Разом з тим, є і позитивні моменти. «Черешня вже переповнилася вологою. Проблем з розміром самої ягоди немає. У цьому плані, черешня краще, ніж в минулому році», – зазначив Сенін.

Збирати врожай ранніх сортів мелітопольської черешні до кінця червня, пізні сорти почнуть дозрівати днів через десять. Традиційно хороший урожай дає червоно-жовта ягода – «Францис».

Однак, в цьому році її буде мало – вимерзла. А ось «Мелітопольської чорної» на ринках має бути багато. На опті (в самому Мелітополі) черешню продають по 20-25 гривень за кілограм. У Запоріжжі, на Критому ринку, мелітопольську ягоду можна купити від 28 до 70 грн / кг. Урожай, зібраний на запорізьких дачах, коштує дешевше – 23 грн / кг.

Нагадаємо.