Фіскали нагадують про своєчасну оплату податку на розкіш

Якщо до першого липня громадяни не отримали податкове повідомлення -рішення, щодо сплати майнового та немайнового  податку, варто негайно звернутися до контролюючого органу, наголошують податківці.

Податок на майно громадяни мають сплатити протягом 60 днів після отримання повідомлення–рішення.

Податок на нерухоме майно – відносно новий податок, який почали сплачувати з 2013 року, тоді тільки за житлові приміщення. Починаючи з 2015 сплачують і за об’єкти нежитлової нерухомості. Податок сплачує власник нерухомості.

Податковий кодекс встановлює пільгову площу, тобто площа, яка не включається до бази оподаткування. Для квартир площа ця становить 60 квадратних метрів. Для житлових будинків – 120 квадратних метрів. А якщо у громадянина перебуває у власності декілька типів нерухомості – і квартира, і житлові будинки, то загальна площа, яка не підлягає оподаткуванню становить 180 квадратних метрів.

Якщо площа квартири перевищує 300 квадратних метрів та 500 квадратних метрів житловий будинок, то додатково необхідно заплатити 25 тисяч гривень за кожний об’єкт. Якщо за кілька років людина змінила місце проживання або місце реєстрації, вона має звернутись до податкової інспекції та надати нові дані. Необхідно це зробити в 30 денний строк.

Податок на рухоме майно відноситься до податку на розкіш. Сплачують його власники легкових авто не старше 5 років і вартість яких перевищує півтора мільйони гривень.

Нагадаємо.