З 1 липня харків’яни мають сплатити «податок на розкіш»

Розмір податку щороку змінюється, тому що залежить від встановленого на даний момент розміру мінімальної заробітної плати.

Податок на нерухомість в Харкові сплачують і фізичні, і юридичні особи, і нерезиденти (не громадяни України).

Визначено «пільговий метраж», який не обкладається податком, якщо у власності громадянина і квартира, і будинок, то пільгова сукупна площа – до 180 квадратних метрів (наприклад, власники дачного будинку на 110 «квадратів» плюс квартири на 60 – податок не платить).

Якщо харківська нерухомість має більший метраж – податок треба сплатити за «надлишок». Наприклад, якщо маєте квартиру площею 75 «квадратів», то заплатите податок лише за 15 (75-60 = 15). Якщо площа квартири більше 300 квадратних метрів, а дома – більше 500, то сума податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт.

Платіжки від Державної фіскальної в Харківській області служби фізичним особам мають надійти до 1 липня. Оплатити їх потрібно протягом 60 днів з моменту отримання. Якщо  невідомих причин платіжка не надійшла – краще звернутися до органу ДФС за місцем реєстрації, щоб не отримати прострочення сплати податку.

Ставка податку визначається за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад. Згідно із законом вона не може перевищувати 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр.

За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачено штраф – 10% від суми податкового боргу через прострочення до 30 днів. Якщо більше місяця, тоді штраф – 20% від суми податку на нерухомість.

Нагадаємо.