Панютинський вагоноремонтний завод потребує державних замовлень

Протягом 2018 року підприємство виготовило понад 500 замовлених АТ «Українська залізниця» вагонів, у 2019 році – жодного.

Доходи підприємства від виробничої діяльності у І кварталі 2019 року зменшилися на 77%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У результаті цього, з грудня 2018 року чисельність трудового колективу з 2,5 тисячі працівників скоротилася майже удвічі. За рішенням керівництва, з метою уникнення заборгованості з виплати заробітної плати, частину працівників цехів з початку року відправлено за свій рахунок.

Стурбований ситуацією, що склалася навколо філії «Панютинський вагоноремонтний завод АТ «Українська залізниця», голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, підготував Звернення Прем’єр-Міністра України.

У відповідному документі йдеться про необхідність якнайшвидшої підтримки підприємства.

У листі зокрема сказано, що у поточному році, внаслідок відсутності у філії «Панютинський вагоноремонтний завод АТ «Українська залізниця» державних замовлень на виробництво рухомого складу, фіксується погіршення фінансового стану підприємства, що створює передумови до втрати його виробничих потужностей та висококваліфікованого персоналу.

«Через спад виробництва погіршується фінансовий стан та соціальна напруга в колективі. Втрачаючи роботу люди вимушені шукати можливість для утримування родин далеко за межами Панютино та Лозівщини, а це неприпустимо», – наголосив Сергій Чернов.

Голова обласної ради наголошує, що разом із погіршенням фінансового стану підприємства бюджет громади втрачає доходи, бо питома вага податків, що сплачуються заводом, перевищує 10%.

 «У результаті, у 2019 році середньомісячні надходження податків до міського бюджету вже скоротилися більше ніж на 12%, – зазначає Сергій Чернов. – Тому з метою недопущення дестабілізації функціонування філії заводу було прийняте рішення звернутися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням втрутитися у ситуацію та вирішити питання щодо забезпечення підприємства державним замовленням на виробництво рухомого складу».

Нагадаємо.