2021 втілений проєкт – підсумки дев’ятирічної діяльності конкурсу обласної ради «Разом в майбутнє»

На Харківщині запроваджується новий обласний конкурс, спрямований на розвиток медичних проєктів та покращання якості надання медичних послуг у громадах.

«За підтримки ЄС вже другий рік в регіоні проводиться проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді», в рамках якого на умовах співфінансування в багатьох громадах регіону вдалося значно покращити матеріальну базу медичних установ, провести навчання для медичних працівників», – розповіла віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування, голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна.

У 2019 році було подано 54 заявки, 12 – визначені переможцями, в 2020 році – 51 заявка, 13 стали переможцями. Тема підтримки медицини є ключовою для органів місцевого самоврядування. Саме тому Харківською обласною радою ухвалено рішення про запровадження в регіоні нового конкурсу, спрямованого саме на підтримку медичної галузі. Конкурс стартує з 1 січня 2021 року.

Людмила Немикіна звернула увагу, що не лише медзаклади первинної ланки, а й вторинна ланка медицини має змогу брати участь у конкурсі.

«Загальний бюджет проєкту складає до 500 тисяч гривень, співфінансування з обласного бюджету – до 70 відсотків. Решта – внесок конкурсанта, співфінансування з місцевого бюджету та інших джерел, які не заборонені законодавством. Проєкти мають бути спрямовані на всі рівні медичних установ, однак, пріоритет надаватиметься тим проектам, які планують реалізувати на сільських територіях».

За дев’ять років існування обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», ініціатором якого став голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, на території області вдалося реалізувати 2021 мініпроєкт на загальну суму більше 300 млн грн. У 2013 році конкурс було визначено кращою практикою місцевого самоврядування та запропоновано до розповсюдження в Україні.

Нагадаємо.