Вітчизняні «Кінознавчі розвідки» презентовано у Харкові

В рамках заходів ХІІ Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко» у мистецькій галереї «Бузок» презентовано двотомне дослідження історика кіно Володимира Миславського.

Це вже третя документальна праця Володимира Миславського з історії вітчизняного кінематографу, яка виходить за сприяння голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

Видання «Кінознавчі розвідки в Україні» (друга половина 1920-х – перша половина 1930-х рр)»  відкриває невідомі широкому колу імена та розповідає про майже забуті яскраві події у мистецькому та духовному житті Харківщини 1920–1930-х рр.

Звертаючись до присутніх важливої події, Володимир Миславський висловив слова особливої подяки голові обласної ради, президенту Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко» Сергію Чернову.

«Саме завдяки його підтримці в рамках фестивалю я створив свої найкращі роботи – п’ятитомну історію українського кіно, книгу про нашого земляка Олександра Довженко та «Кінознавчі розвідки в Україні», які щойно побачили світ. З року в рік за сприяння та щирої участі Сергія Чернова вдається закривати білі плями в історії українського кіно. Упевнений, що найкраще попереду – цікаві дослідження, імена, відроджені для історії нашого краю», – сказав Володимир Миславский.

Звертаючись до учасників фестивалю відомий харківський кінокритик додав: «Завжди приємно працювати з молоддю, усвідомлюючи, що в її руках майбутнє кінематографу, інших форм візуального мистецтва. Тому бажаю учасникам фестивалю творчого натхнення, оригінальних інноваційних ідей і віри в себе».

За словами автора, метою роботи є збереження історичної пам’яті, поширення знань про раніше приховані сторінки становлення українського кінематографа та кінотеорії, а також продемонструвати багатогранність та глибину тогочасної кінодумки.

У кінознавчі розвідки увійшли маловідомі статті українських авторів, надруковані у періодиці протягом 1924-1936 років. У виданні зібрано унікальні матеріали – різнобічні праці кінознавчого напрямку. Завдяки роботі укладача практично з усіма тогочасними українськими періодичними виданнями, вдалося реконструювати цілісну картину становлення і розвитку українського кінознавства, яке було «осоветізіровано» і «зроссійщено» в середині 1930-х років сталінським режимом, внаслідок чого втратило свою культурну ідентичність.

Довідково. Нагадаємо, минулого року у дні Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко» до 125-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера, письменника і художника Олександра Петровича Довженка у Харкові було презентовано книгу про життя митця.

Нагадаємо.