Тетянин день та День студентів

Тетянин день має сталу дату й традиційно його святкують 25 січня.

Дата 25 січня визначено не випадково. Вона пов’язана з ушанування великої мучениці Тетяни. За переказами, її стратили саме в цей день.

За переказами, Тетяна жила у II-III століттях в Римі й була родом із багатої родини. Її батьки були християнами і виховували дочку в благочесті. Досягнувши повноліття, Тетяна не стала виходити заміж, адже розуміла, що жодна любов не зрівняється з Божою, і тільки йому хотіла вона служити. Відомо, що дівчина у пості та молитві доглядала за хворими, допомагала незаможним і нужденним.

Християни згадують Тетяну в молитвах, а сама мучениця зарахована до лику святих, адже навіть жорстокі тортури не зламали її віру в Господа.

Цього дня у 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету, який був першим навчальним закладом у Російській імперії такого високого рівня. Ця дата вважається днем заснування університету.

Згодом день стали відзначати всі студенти. Навіть у народі мученицю Тетяну стали називати їхньою покровителькою. Вважається, що свята завжди допомагає в навчанні.

Головною хорошою студентською прикметою цього дня вважається, як слід повеселитися і в жодному разі не торкатися конспектів.

Нагадаємо.