З 1 травня субсидія видається в готівковій  формі

Усім діючим субсидіантам, які не матимуть заборгованості за комуналку, у травні автоматично перепризначать субсидію на новий період.

З травня субсидії видаватимуть готівкою: пенсіонерам – на пенсійну картку чи через «Укрпошту», всім, хто ще не на пенсії, – через «Ощадбанк».

Законодавчо визначено декілька категорій сімей, яким потрібно повторно звернутися до соціальних служб:

  • сім’ї внутрішньо переміщених осіб;
  • особи, які орендують житло;
  • працездатні особи, які мають прибуток менше прожиткового мінімуму;
  • особи, яким субсидія була призначена на фактично проживаючих;
  • сім’ї, за рішенням комісій чи зареєстровані за іншими адресами.

Якщо в складі родини є зміни, то данні потрібно надати в управління соціального захисту. Всі інші без повторного звернення до державних установ отримують готівкою субсидію.

За словами Людмили Гончарової, начальника управління Департаменту соціального захисту населення ХОДА, на сьогодні є виключення – якщо розмір субсидії більше 5 тисяч, то надходити вона буде тільки у безготівковій формі.

Ті, хто отримують субсидію готівкою, можуть отримувати її і в безготівковій формі, потрібно лише оформити відповідну заяву.

Літню субсидію розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року.

Головне питання щодо отримання субсидії – це наявність боргів за комунальні послуги.

Важливо, щоб станом на травень не було простроченої більше ніж на місяць заборгованості за оплату комунальних послуг, тобто послуг, спожитих у березні. Борги за квітневу комуналку не братимуться до уваги при перепризначенні субсидії у травні.

«Заборгованість, прострочена протягом один місяць, загальна сума – 340 гривень – субсидія не призначається до повного погашення  чи реструктуризації  боргу».

Не братимуться до уваги управліннями соціального захисту населення незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до так званих «стандартних умов».

Крім того, не враховуватиметься і заборгованість, що виникла у зв’язку з тим, що надавач послуги не уклав договору з «Ощадбанком» для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі.

Нагадаємо.