На батьківщині художника відкрився рєпінський пленер

Це вже ХХ Міжнародний рєпінський пленер, який триватиме три тижні – до 5 серпня включно,  – саме цього дня виповниться 175 років від дня народження Іллі Рєпіна.

Цього року у пленері беруть участь 20 художників з Фінляндії, близького зарубіжжя і, звичайно ж, з України. А за роки існування пленеру  в ньому взяли участь 130 художників з України, Росії, Польщі, Республіки Білорусь, Німеччини, КНР, Латвії, Литви, Фінляндії. Відвідують цей захід кожного року близько 10 тисяч поціновувачів прекрасного.

На відкритому повітрі експонуватиметься більше 200 картин. Крім того протягом тритижневої роботи пленеру заплановано проведення майстер-класів для учнів і студентів навчальних закладів, художників-аматорів, для дітей з особливими потребами.

Кульмінацією Міжнародного рєпінського пленеру стане церемонія закриття, яка традиційно відбудеться 5 серпня, в день народження Іллі Рєпіна.

Нагадаємо, що цього року вперше святкуватимуть День народження легендарного художника Іллі Рєпіна на державному рівні.

Це стало можливим завдяки ініціативі голови Харківської обласної ради, президента УАРОР Сергія Чернова.

Верховна Рада України ухвалила проект постанови №10125 «Про внесення змін у додаток до постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» після звернення Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

Довідково:  Ілля Юхимович Рєпін народився 5 серпня 1844 року в Слободі Осинівка біля Чугуєва. Син солдата, в юності працював іконописцем. 

Рєпінській художній мові була властива пластичність, він сприймав різні стилістичні напрямки від іспанців і голландців XVII століття до сучасних французьких імпресіоністів. Створив галерею портретів  сучасників, працював як історичний художник і майстер побутових сцен. Останні 30 років життя Рєпін жив у Фінляндії,  де перейшов на біблійні сюжети.

Нагадаємо