Харківському історичному музею 102 роки

21 січня 2022 року Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова відзначає 102 роки.

Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова веде свій родовід від музею Слобідської України імені Г.С. Сковороди, заснованого в січні 1920 року.

Біля його витоків стояв видатний вчений, етнограф, історик Микола Федорович Сумцов. Він був першим директором музею в 1920-1922 рр., особисто розробив основні засади роботи закладу.

У той час музей розміщувався в будинку колишнього художньо-промислового музею на Пролетарській площі.

У 1997-2003 рр. музей поступово переїздив із будівель, переданих відновленому Свято-Покровському монастирю, у будівлю колишнього ломбарду на вулиці Університетській, 5.

18 червня 2015 р. закладу присвоєно ім’я його засновника та першого директора Миколи Федоровича Сумцова.

У січні 2020 р. музей святкував 100-річний ювілей. На честь цього відкрилась виставка «Слобожани» про історію нашого краю від найдавніших часів і до початку XX ст. Також кілька днів вхід до музею був вільний.

На честь ювілею нашого закладу Національний банк України ввів у обіг пам’ятну монету.

Сьогодні колекція закладу нараховує понад 334 тис. пам’яток матеріальної і духовної культури державного та світового значення.

Серед них — гетьманський прапор кінця XVII сторіччя, предмети українського бароко, кліше «50 карбованців» 1918 р. Української Народної Республіки, меморіальні комплекси та твори видатних українських художників С.І. Васильківського, І.Ю. Рєпіна, М.С. Самокіша, цінні колекції археологічних, етнографічних і нумізматичних предметів, а також зброя, предмети спорядження, тощо.

Нагадаємо.