«Барокове мистецтво і вбрання епохи» на сході України»

Проект-виставка «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і вбрання епохи» на сході України» проходить цими днями у Центральній міській бібліотеці ім. В. Бєлінського.

9 листопада, в бібліотеці можна буде познайомитися із знаменитими роботами скульптора другої половини XVIII століття Йоганна Пінзеля, національними костюмами і ляльками-мотанками Західної України, а також костюмами з колекції Харківського історичного музею і слобожанськими вишиванками.

Як повідомила координатор проекту Тетяна Фарина, дуже мало скульптур Йогана Пінзеля збереглося до сьогоднішнього дня. До Харкова організатори проекту привезли банери з їх зображенням. Ці роботи можна побачити в музеях Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей. Крім того, в наші дні працює школа Пінзеля, де його послідовники відроджують скульптури майстра.

Проект «Під зорею Пінзеля» поєднує барокове мистецтво з народним. На виставці представлені строї з приватної колекції галерейного простору «Спадок». Для пошиття сорочок використовували нитки, які тягнули з хутра чорної вівці. Всі геометричні візерунки, які зображені на костюмі, – символічні. Переважає орнамент руху сонця.

Проект вже представили у Сумах, після Харкова виставка відправиться до Рубіжного, Дружковки, Добропілля, Курахового, Маріуполя.

Довідка. Йоганн Георг Пінзель – скульптор другої половини XVIII ст., представник бароко і пізнього рококо. Розквіт творчості Пінзеля пов’язаний з архітектурою у Львові та Бучачі. Ймовірно, він був автором кам’яних статуй на фасаді ратуші та фігур на барельєфах церкви св. Покрови в Бучачі. У 2012 році виставка робіт Пінзеля пройшла в паризькому Луврі.

leave a reply