Експерти прокоментували новий порядок нарахування субсидій

Зокрема, тепер для субсидії будуть враховувати НЕ загальну площу, а тільки опалювальну. А це означає, що ті люди у яких площа житла перевищувала необхідний максимум (120 кв.м. для квартири і 200 кв.м. для будинку) для отримання субсидії, тепер можуть претендувати на пільги.

Крім того, вирішується питання і для тих приміщень, де в одній квартирі проживало кілька сімей. Наприклад, якщо опалювальна площа становить менше 120 кв.м. на одну сім’ю, то ця сім’я може звернутися за отриманням субсидій.

Відновлено частково правило, про те, що громадяни працездатного віку без оплати соціального внеску не можуть претендувати на пільги від держави. Суть в тому, що в населених пунктах області такі люди можуть отримувати субсидію, а в обласному центрі – ні. Так само підійшли до вирішення питання про соціальний захист людей, у яких на підприємствах затримують зарплату. Тепер ці люди без оплати соціального внеску можуть отримувати субсидію.

 

Крім того, сім’ї, в яких є онкохворі особи працездатного віку, алко- та наркозалежні люди, при наявності довідки від лікаря можуть претендувати на субсидію.

Наразі змінений і порядок оплати обов’язкового платежу. За новими правилами необхідно платити тільки за використаний енергоносій.

Одним з найбільш цікавих нововведень є можливість місцевої влади самостійно призначати субсидії сім’ям, які не потрапляють до переліку пільговиків. Але і платити за ці комунальні субсидії місцева влада буде з власного бюджету.

За прогнозами фахівців, через нововведення майже в два рази зменшиться кількість одержувачів субсидій і складе близько чверті від загальної кількості платників за комунальні послуги. Сума ж грошей, які закладають на виплату субсидій, в Харківській області залишиться практично без змін.

leave a reply