Чому не падає ціна на картоплю

Експерти овочевого ринку пояснюють: в першу чергу винна аномальна погода. Через це ціна на картоплю вже вдвічі вища, ніж в 2018 році.

На початку червня посадки “другого хліба” у багатьох регіонах змило зливами, наприкінці місяця їх “довела” спека. Постійні перепади температур, які спостерігалися у всіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні з посухою в одних областях і з паводками в інших і прогнозують низьку врожайність культури. Оптова ціна на рівні 10-12 грн. / кг, роздрібна доходить до 20 грн. / кг

За попередніми прогнозами, у вересні-жовтні, в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, слід очікувати подорожчання цін на картоплю від 50 до 80%. Таку ситуацію фахівці пояснюють ще й тим, що за останні 3 роки площі під промисловими плантаціями картоплі скоротилися з 80-ти до 25 000 гектарів. Тому основними тенденціями сезону 2019 є високі ціни, низька врожайність культури і згортання професійного картоплярства. Втім  є надія, що до осені ситуація виправиться і ціни впадуть. Але дешевою картопля все одно не буде.

На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку і низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати картоплю в Молдові і Україні. Але говорити про тотальний дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Тому що близько 90% цієї культури  українці вирощується на присадибних ділянках.

Нагадаємо