Віряни відзначають Чистий четвер

У 2021 році Чистий четвер відзначають 29-го квітня. Це особливий день Страсного тижня, який сповнений традиціями та суворими заборонами.

Чистий четвер знаменує, що свято Великодня прийде через три дні, тому віряни надзвичайно відповідально підходять до його вшанування.

Чистий четвер є першим з трьох днів, які ще називають «Велике тридення». У цей день Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері, а також був зраджений своїм учнем Юдою й заарештований первосвящениками.

Цього дня кожен вірянин має полишити всі свої тривоги, злість і негативні думки, аби зустріти свято з чистою душею.

Необхідно вимити підлогу, вікна, стіни, стелі, а також витерти пил і викинути все сміття. Згідно з повір’ям, так можна позбутися від усього негативу, який накопичився в оселі протягом року.

Здавна вважається, що у кого в Чистий четвер у будинку бруд, то й весь рік проведе у сварках.

Великий четвер – останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами. Господині у цей день також випікають паски, розфарбовують яйця. Під час цього процесу потрібно думати тільки про хороше, інакше смачні паски не вийдуть.

Саме цього дня, згідно з Євангелієм, відбулася ціла низка подій. Ці події стали базовими основами християнства: смирення, сповіді та причастя.

Нагадаємо.