У Художньому музеї ініціювали проєкт на згадку про завод Будянського фаянсу

Ініціатори культурної акції під назвою «Вінок пам’яті – Будянському фаянсу» запрошують до участі усіх бажаючих.

«Вогонь, дим і пил від вибухів, руйнуючих виробничі приміщення, поставили крапку, точніше – чорну пляму на наївних сподіваннях щодо відродження – хоча б частково! – виробництва фаянсу.

Будянський фаянс відійшов у минуле. Хоча я впевнена в тому, що й сьогодні в домівках багатьох харків’ян зберіглися вироби фаянсового гіганта. Мені спало на думку започаткувати інтерактивний проєкт ВІНОК ПАМЯТІ – БУДЯНСЬКОМУ ФАЯНСУ. Давайте сплітати цей вінок разом!

Ми будемо розміщати на музейних сторінках пости, що поетапно розкриватимуть історію заводу, розповіді про унікальних майстрів фаянсу, які створили його неповторну стилістику, з радістю будемо публікувати ваші спомини і розповіді про будянський фаянс, розміщувати зображення фаянсових виробів, що зберіглися у вас.

Долучайтеся до проєкту!», – запрошують організатори.

Почнемо з об’єктивних енциклопедичних відомостей про завод, а далі цю конструкцію будемо наповнювати цікавими подробицями і деталями.

Довідково. Будянський фаянсовий завод був найбільшим підприємством фарфоро-фаянсової промисловості України. Його засновано 1887 р. М.С.Кузнєцовим як фарфоро-фаянсова фабрика. Протягом 1894-1904 рр. на фабриці виготовлявся також фарфор. Декор вирізнявся високою технологічною якістю, в художньому плані. У 1920х – 30х роках застосовували сюжетні розписи агітаційного характеру. Стилістика декору узагальненими конструктивними формами була наближена до пошуків українського авангарду. Під час Другої світової війни завод зазнав руйнувань. 1951 р. – виробництво відновлено. Продукція активно експортується, експонується на міжнародних промислових виставках у Франції, Японії, Канаді, Судані, Бразилії, Індії, Сирії, Югославії, Аргентині, Польщі, художні зразки зберігаються зберігаються в багатьох музеях України.

2006 році в зв’язку з подорожчанням цін на газ, електроенергію та сировину, не витримавши конкуренції з дешевим китайським фарфором, завод, як і інші підприємства фарфорово-фаянсової промисловості України, збанкрутів і припинив випуск продукції.

Нагадаємо.