У музеї готується нова виставка: «Чарівна казка будянських майстрів»

Після закінчення карантину в Історичному музеї розпочне роботу нова експозиція «Чарівна казка будянських майстрів».

На виставці можна буде побачити вироби із часів заснування Будянського фаянсового заводу в XIX столітті до його закриття на початку XXI століття, простежити еволюцію посуду, дізнатися багато цікавого з історії заводу і дослідити технологію будянських майстрів, яка робила їх вироби впізнаваними і цінними.

Нова виставка матиме назву «Чарівна казка будянських майстрів» та буде присвячена художникам відомого Будянського фаянсового заводу.

Завод був заснований у 1867 році російським промисловцем Матвієм Кузнєцовим. У ті часи на підприємстві багато уваги приділяли новим технологіям. Зокрема, завод одним із перших у Російській імперії почав використовувати технологію деколь («перекладні картинки»): на вироби наносили зображення, завдяки цьому навіть недорогий посуд здавався схожий на розкішні сервізи.

Після Жовтневого перевороту завод, як і інші підприємства, перейшов під управління робочих. У Будах почали виробляти агітаційний посуд із портретами «вождів» й комуністичними лозунгами. Агітаційна порцеляна тих часів — своєрідний художній документ епохи.
У 50-60-х роках минулого сторіччя на заводі сформувався колектив творчої лабораторії. У роботі майстри використовували складні технології розпису підглазурними фарбами та солями металів, які давали дивовижний ефект — ореол навкруги фарб. Один виріб розмальовували протягом декількох днів та в підсумку отримували справжній витвір мистецтва.

Про дату відкриття виставки буде повідомлено додатково.

Нагадаємо.