Сьогодні розпочався Великий піст

Великий піст розпочався 2 березня і триватиме до суботи, 18 квітня.

Великий піст – головний з усіх православних постів, він найдовший і найсуворіший. Встановлений у пам’ять про те, що Христос постився у пустелі сорок днів.

Великодній піст — час духовної підготовки вірян до свята Великодня.

Головною особливістю посту є утримання від їжі тваринного походження та розваг. Цим постом у церкві згадують 40-денний піст Ісуса, а за тиждень перед Великоднем, який називають Страсним, згадують його страждання, після яких сталося воскресіння.

Також у багато днів посту заборонено вживати і рибу та варену їжу. У понеділок, середу та п’ятницю для вірян встановлене сухоїдіння: хліб, сирі овочі, фрукти, зелень, горіхи та сухофрукти. Водночас у вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії. У вихідні (суботу та неділю) можна вживати їжу із рослинним маслом, а також випити вина. Алкоголь також заборонений під час посту.

Протягом 40-денного посту існують і особливі дати:

  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці, можна їсти гарячу їжу, вино і рибу;
  • 11 квітня – Лазарева субота, також дозволено вживати рибну ікру
  • 12 квітня – Вербна неділя, можна їсти рибу
  • 17 квітня – Страсна п’ятниця, нічого не можна їсти.

У церквах завжди радять готуватися до посту за тиждень до його початку та виключати із раціону ті продукти, які заборонені під час нього. Також там зазначають, що не рекомендують дотримуватися такої дієти хворим, дітям, літнім людям та вагітним жінкам. Перед постом варто обов’язково проконсультуватися із лікарем.

Нагадаємо.