Триває Масляний тиждень

В Україні святкування Масляної тривають тиждень, цьогоріч – з 8 по 14 березня. Традиційне слов’янське свято символізує проводи зими і зустріч весни.

За стародавньою традицією, у середу господині готували різні смаколики у великих обсягах і прикрашали ними багатий стіл. Тещі приймали своїх зятів у гостях і пригощали млинцями.

В четвер або усіма сім’ями виходили на різні змагання, «бої», кінські перегони, катання по вулицях і спорудження снігових фортець. В цей день не можна було шити і прясти.

В п’ятницю, що іменується також «тещиними вечорами», зяті пригощали тещ, після чого їх треба було покатати вулицями села або міста.

Субота ж називалася «золовкиними посиденьками». В цей день невістки запрошували на млинці до себе золовок (сестер чоловіка), частували їх, розважали і вручали який-небудь подарунок.

В останній день святкового тижня – «прощену неділю», люди просили у близьких вибачення за завдані образи, готували вареники з сиром, проходили масові гуляння, ігрища, забави.

В цей день було прийнято збиратися на головній площі і урочисто підпалювати опудало.

Довідково. Свято, схоже на українську Масницю, святкують у багатьох країнах Європи. Це своєрідні проводи зими та зустріч весни. Для них характерні масові гуляння, під час яких люди співають пісень, влаштовують костюмовані дійства та смачно їдять.

Нагадаємо.