Сьогодні презентували нову книгу Володимира Миславського

В рамках XI Міжнародного медіафестивалю «Дитятко» була презентована книга харківського історика кіно Володимира Миславського «Перше десятиліття кінематографічної творчості Олександра Довженка».

Збірник складають маловідомі публікації в українській та російській періодиці 1924–1934 років про фільми Довженка. Ці тексти яскраво відбивають характер тієї складної доби і роль кіномистецтва Олександра Довженка у її творенні. Видання розраховане на широке коло читачів.

Участь у презентаційному заході, що проходив у галереї «Бузок», взяв президент медіфестивалю, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Другий рік поспіль фестиваль  «Дитятко» підтримує видання книг про історичне минуле українського кінематографу.

«Книга приурочена до 125-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера, письменника і художника Олександра Петровича Довженка, яке святкуватимемо 10 вересня. Вона складається із маловідомих публікацій в українській та російській періодиці 1924–1934 років про фільми Довженка, які яскраво відображають характер тієї складної доби і роль кіномистецтва Олександра Довженка», – розповів голова Харківської обласної ради, президент фестивалю Сергій Чернов.

До речі, цього року інформаційно-виставковий центр «Бузок» вперше став активним майданчиком фестивалю «Дитятко». З 4 вересня у галереї працюватиме фотовиставка, присвячена фестивалю. Окрім презентації книги про Довженка, у приміщенні галереї “Бузок” 4 та 5 вересня проходитимуть безкоштовні майстер-класи для усіх охочих, а 6 вересня відбудеться акторський кастинг для дітей.

Книга Володимира Миславського «Перше десятиліття кінематографічної творчості Олександра Довженка» побачила світ завдяки підтримки голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

Довідково. У першому розділі книги зібрані «Штрихи до образу митця» – автобіографічні матеріали, а також окремі статті українських та російських кіножурналів, з яких Довженко постає як «поет соціальних катастроф, який дивиться на світ і відчуває його кадрами».

Другий розділ «Довженко – перший поет кіно» включає статті та рецензії на його фільми «Сумка дипкур’єра» (1927), «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930), «Іван» (1932), які стали безсмертними шедеврами. А новаторські методи зйомки і монтажу  справили величезний вплив на весь світовий кінематограф.

У третьому розділі «Дати і факти» в хронологічній послідовності подано найважливіші події, що пов’язані з творчістю Довженка з 1924 по 1934 роки.

У цій книзі Довженко представлений нам і з невідомого боку, як художник:  тут зібрані політичні карикатури, створені Олександром Довженком.

За матеріалами прес-служби Харківської обласної ради

Нагадаємо.