На Харківщині пошкоджено 113 об’єктів культурної спадщини

Наразі Харківщина є лідером серед інших регіонів країни за кількістю пам’яток культури, культурної спадщини, які були пошкоджено чи зруйновано.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що на території області пошкоджено 113 об’єктів культурної спадщини.

Наразі представники Міністерства та обласної влади відвідали низку об’єктів, які в майбутньому буде відновлено.

«Ми напрацювали питання щодо порядку їхнього відновлення – тому, що ми маємо зробити все, щоб у нас були відповідні проєкти і кошториси тощо, і після перемоги нашої ми безпосередньо приступили до відновлення», – сказав начальник ХОВА.

Крім того Олег Синєгубов зауважив, що наразі вже готується проєктно-кошторисна документація щодо відновлення будівлі Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди. Зокрема, пам’ятки культурної спадщини – контора та комора, які ще до війни перебували  на реставрації, теж були пошкоджені. Так, на пам’ятці місцевого значення – коморі – зруйнували новий дах та пошкодили стіни. Будинок музею потребує реставрації. На сьогодні уже розпочали роботи з першого етапу: протиаварійні та консерваційні.

«До грудня вже хочемо закінчити розробку проєкту, здійснити консервацію об’єкта і максимально все це зберегти. Головне, щоб нам дозволила здійснити це та воєнна ситуація, яку будемо мати. Загалом ще до війни ми планували відкрити абсолютно новий комплекс у Сковородинівці у межах Програми Президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”. Цю подію хотіли приурочити до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди», – наголосив Олег Синєгубов.

Нагадаємо.