Музей, що формує майбутнє

Учасники медіапроєкту Ukraїner розповіли, чим цікавий Харківський ЛітМузей.

Вже понад 30 років Харківський ЛітМузей об’єднує навколо себе митців та дослідників, відкриває літературні сторінки, які десятиліттями намагалася знищити радянська влада, та реалізує проєкти, що розвивають культуру сьогодні. Його історію розповів Ukraїner.

Ідея створення ЛітМузею з’явилася ще на початку 1930-х. Тоді Харків був столицею Української РСР, де вирувало культурне життя: розвивався напрям українського футуризму, виходив друком журнал «Нова генерація» із текстами авангардних поетів, будинок «Слово» став творчим осередком письменників.

Втім Літературний музей, створений у 1932-му, повноцінно так і не запрацював. Хвиля сталінських репресій забрала цілу плеяду українських культурних діячів та перервала український літературний процес на кілька десятиліть.

Лише у 1988 році міська влада виділила під музей приватну садибу початку ХХ століття. Так Літературний музей у Харкові стався. Перша його велика виставка була присвячена саме «розстріляному відродженню».

У 90-ті навколо ЛітМузею почали гуртуватися молоді митці й він став центром культурного життя Харкова. Артефакти ж 90-х років представлені в окремій кімнаті музею. Серед них — колажі літературного угрупування «Червона Фіра», самвидавча збірка Сергія Жадана «Рожевий дегенерат», газети та журнали, які тоді друкували літератори.

В експозиції музею можна простежити, як у радянські часи посилювалася та послаблювалася цензура, як формувалася українська діаспора за кордоном і там видавала свої тексти, які зміни відбулися у 80—90-ті роки.

Крім зберігання фондів, які налічують понад 40 тисяч експонатів, проведення інтерактивних виставок, численних проєктів та подій, ЛітМузей з 2018 року разом із PEN Ukraine проводить Харківську літературну резиденцію. З 2020 року її учасники мають можливість впродовж місяця жити в будинку «Слово», працюючи над своїми текстами.

«Ми завжди позиціонували себе як такий живий музей, бо в нас завжди різна аудиторія, різні заходи. В нас немає однієї сталої експозиції, як в багатьох музеях, де ти за тридцять років бачиш одне й те ж саме», — додає Ольга Різниченко, провідна фахівчиня музею.

Більше про Харківський ЛітМузей у відео Ukraїner.

Довідково. Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну і презентує її у світі.

Нагадаємо.