Харківська Літрезиденція отримала в користування квартиру в історичному будинку «Слово»

Учасники проєкту «Літературна резиденція», які працюють над творами у Харкові, щоб глибше ознайомитися з міським середовищем і культурним контекстом, зможуть користуватися квартирою у будинку «Слово» на вулиці Культури, який належить до реєстру нерухомих пам’яток.

Квартиру для резидентів викупив меценат, випускник Києво-Могилянської бізнес-школи. У квартирі житимуть переможці конкурсу.

«Ми пропонували резидентам приїжджати на місяць і видавали стипендію. Є конкурс, прийом заявок, формується журі, відбувається розгляд заявок. Вирішили, що це чотири резиденти на рік», — розповіли у Літмузеї.

Нагадаємо, автори, що жили у будинку «Слово», складали основу літературного й журналістського середовища Харкова столичного періоду у складі УРСР. Вони творили нову мистецьку авангардну мову, яка б відображала стрімкі історичні зміни, дух епохи модернізації. Та, будучи «співцями нової епохи», багато з авторів стали і її жертвами: протягом 1933-38 року було репресовано мешканців сорока квартир із шістдесяти шести. Багатьох з них було розстріляно. Зокрема, Петра Лісового — журналіста, прозаїка, чия квартира зараз передана під резиденцію.

Нагадаємо.