Археологи знайшли стародавні прикраси, яким більше 1200 років

Під час розкопок у селі Верхній Салтів Харківської області археологи виявили поховання, в якому знайшли золоті жіночі сережки та намистини.

Один із загонів Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна працював в особливо складних умовах – у лісі. Археологи виявили хід – дромос, що вів у поховальну камеру-катакомбу, в якій знаходилися скелети чоловіка, двох жінок та дитини.

Археологи вже завершували роботи, коли на глибині 3,8 метра під черепом однієї з жінок знайшли спочатку одну, а потім і другу золоту сережку. Їх вік за оцінками фахівців – десь 1200 років.

«Ці сережки не є якоюсь видатною знахідкою – вони досить типові  для цього пам’ятника, – говорить керівник археологічної експедиції Валерій Скирда. – Вони дуже легкі – десь до 2 грамів кожна, зроблені із золотої фольги і непогано збереглися;  востаннє ми знаходили сережки такого типу роки три тому».

Археолог пояснив, що це є свідоцтвом існування якогось єдиного ремісницького центру, де виготовляли такі прикраси. А ще це було показником заможності людей, похованих у цій катакомбі.

Нагадаємо.