В Україні до кінця року зростуть ціни на молочні продукти

У серпні ціни на молокопродукти в Україні зросли на 5% в порівнянні з червнем-липнем, а у вересні продовжать рости, досягнувши підвищення в 3-5% на кінець року.

Про це повідомили в Асоціації виробників молока під час прес-конференції 28 серпня.

«На сьогодні ми констатуємо значне зростання ціни вітчизняних молокопродуктів на поличці. Це результат цілого ряду системних проблем як в молочному скотарстві, так і в переробці. І всі показники ринку свідчать про подальше підвищення цін», – заявили в Асоціації.

Всього з початку року молочний кошик для українців подорожчав на 16%.

Серед причин зростання цін називають кризову ситуацію в молочному скотарстві, високе податкове навантаження, неефективну систему дотацій, а головне – незрозумілі і непрогнозовані умови ринку землі для виробників молока.

Говорячи про кризову ситуацію в молочному скотарстві, в Асоціації зазначили, що за 7 місяців промисловий сектор недорахувався 11 800 корів.

«З ринку почали виходити малі і середні господарства. Слід підкреслити, що 60% в структурі промислового поголів’я складають саме невеликі ферми по 50-400 корів», – відзначили в Асоціації.

Однак головною причиною згортання молочного бізнесу називають незрозумілі і непрогнозовані умови ринку землі для виробників молока.

«Деякі власники молочно-товарних ферм вже вирішили розпродати корів, щоб акумулювати кошти на випадок необхідності викупити землі і вберегти бізнес», – йдеться в повідомленні.

В Асоціації підкреслили: щоб запобігти подальшій кризі молочної галузі, потрібно: впровадити ефективну державну підтримку виробників молока, встановити чіткі і прозорі правила обігу земель сільгосппризначення.

Нагадаємо.